fbpx

Maak kennis met de esports communities uit de Dutch Student League

 
DSL Communities
In welke stad of regio je ook woont, er is altijd wel een studenten esportsvereniging in de buurt! Aan het aankomende tweede seizoen van de Dutch Student League nemen maar liefst dertien verenigingen deel, van Groningen tot Limburg en van Rotterdam tot Enschede. Maak kennis met de verschillende esports communities uit de DSL! 


Esports zit massaal in de lift en dat is ook te merken op de verschillende hogescholen en universiteiten in Nederland. Waar de term esports pakweg vijf jaar geleden nog meer vragen opriep dan antwoorden gaf, zijn de verschillende esportsverenigingen voor studenten inmiddels niet meer op twee handen te tellen. Dertien verenigingen vanuit heel het land zullen volgend jaar deelnemen aan de Dutch Student League of andere activiteiten via ons platform, zoals de Tournament Series. Hoewel competitie en gezelligheid bij iedere vereniging hoog in het vaandel staan, zijn alle communities verschillend. Check de verenigingen hieronder om meer te weten te komen: 

 

Blueshell Esports 

Breda Guardians 

Dorans Esports 

DSEA 

Erasmus Esports 

ESEV Zephyr 

Esports Team Twente 

GeA Fairplay 

LSSV Het Duivelsei 

MSEA Peritan 

Northern Lions Esports 

TSEA Link 

WSG Paragon

Esports Team Twente en Erasmus Esports: de eerste DSL-kampioenen 

Tijdens het eerste seizoen van de Dutch Student League ging het hard tegen hard in de play-offs, wat uiteindelijk leidde tot finaleplekken voor Esports Team Twente en Erasmus Esports (League of Legends) en Erasmus Esports en TSEA Link (Rocket League). In een volgepakte Esports Space GLR in Rotterdam betraden de teams van Esports Team Twente en Erasmus Esports, onder toeziend oog van tientallen toeschouwers, het podium om in een best of 5-series te gaan uitmaken wie de eerste DSL-kampioen werd. Na een spannende eerst match trok Esports Team Twente de series steeds verder naar zich toe en wist uiteindelijk met 3-0 te winnen. De toon was gezet voor het tweede seizoen! 

Next up: de Rocket League-finale tussen Erasmus Esports en TSEA Link. Dat laatste team kwalificeerde zich tegen alle verwachtingen in door de Hogeschool van Amsterdam in de halve finale over de knie te leggen. Helaas voor de Tilburgers bleek Erasmus in eigen stad een maatje te groot en ging de finale met 4-0 verloren. Na het verlies in de LoL-finale, hadden de Rotterdammers daardoor alsnog reden tot feest, want zij waren de allereerste Rocket League-kampioen van de DSL! 

Dorans op een haar na richting Dallas 

In april 2022 nam Dorans deel aan EURC 2022, een van de grootste internationale Rocket League-toernooien voor studenten en een opstap naar het Collegiate Rocket League wereldkampioenschap. Analisten en andere kenners gaven voorafgaand aan het toernooi weinig om de kansen van Dorans, maar de Nijmegenaren verrasten vriend en vijand. Niet alleen werden nationale rivalen Erasmus Esports en de Hogeschool van Amsterdam verslagen, maar ook internationale grootmachten als de Salford Lions en Bournemouth Barracudas werden aan de zegekar geregen. In de kwartfinales, waarin een ticket naar het wereldkampioenschap in Dallas op het spel stond, waren de KIT SC Lawnmowers echter een brug te ver. 

Toch kreeg Dorans via de Last Chance Qualifiers nog een kans om naar het WK te gaan. In de upper bracket werden TSEA Link, Dusseldorf Dragons en Erasmus Esports met ruime cijfers verslagen, maar in de finale delfden de Nijmegenaren het onderspit tegen de Hamburg Haie. Via de lower bracket speelde Dorans voor hun allerlaatste kans, maar stuitte hier wederom op de Salford Lions. De Engelsen hadden nog een appeltje te schillen met onze vrienden uit Nijmegen en hoewel Dorans de barbecues in Texas al kon ruiken, ging de allerlaatste kans verloren. Dorans moest de wonden likken, maar de internationale erkenning was een feit! 

Esports Team Twente gaat voor internationale glorie 

Sinds de oprichting van Esports Team Twente, is het team uit Enschede erop gebrand om successen te behalen. Met een derde plaats op het prestigieuze League of Legends-toernooi University Esports Masters was de eerste stap gezet, maar Twente wilde meer. 2022 bleek het jaar van Esports Team Twente te worden, want in april werden de Tukkers met overmacht de allereerste kampioen van de Dutch Student League en enkele maanden later stond de 2022-editie van UEM op het programma. Esports Team Twente was helemaal klaar om op het internationale podium te laten zien uit wat voor hout zij gesneden zijn. 

Met maar liefst acht wins en slechts twee verliespartijen won Esports Team Twente groep D van University Esports Masters en stootte zo door naar de play-offs. In de kwartfinale werd UDL Esport Sigma met 2-0 over de knie gelegd en in de halve finale onderging ERU Yenilmezler hetzelfde lot. In de finale wisten de Twentenaren met 3-2 af te rekenen met AZS AGH, waardoor Esports Team Twente gekroond werd tot de nieuwe kampioen van UEM. In het tweede seizoen van de DSL hebben we dus een ware Europees kampioen in ons midden, dus de competitie is gewaarschuwd! 

Koningen in de Tournament Series 

Hoewel de gaming communities binnen de Dutch Student League niet vies zijn van een potje competitief gamen, is dat niet de enige hoofdmoot voor de verenigingen. Gezelligheid is namelijk even belangrijk als winnen. Het competitieve en het gezellige aspect komen samen in onze Tournament Series, waar niet alleen de competitieve teams, maar iedereen mee kan spelen zolang ze maar zijn aangesloten bij een community.  

Via verschillende toernooien in uiteenlopende games verzamelen leden van de verenigingen punten en aan het einde van iedere split wordt de community met de meeste punten uitgeroepen tot winnaar van de Tournament Series. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, vraag dat maar aan ESEV Zephyr en DSEA! Als respectievelijke winnaars van de Fall Split 2021 en Spring Split 2021, sleepten zij namenlijk €800 en €1.200 in de wacht. Inmiddels draait de Fall Split 2022 op volle toeren en daarin is er weer een prijzenpot van €8.000 te verdelen. Meedoen kan nog altijd, dus schrijf je in, selecteer de juiste vereniging in je profiel en start gaming! 

Iedere vereniging is uniek 

Naast bovenstaande unieke prestaties, heeft iedere vereniging die aangesloten is bij de DSL al enkele mooie prestaties behaald. Benieuwd? Via de Esports Communities-pagina kan je het overzicht van de prestaties van alle communities bekijken!